Kategóriák

paypal

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Óvja környezetét, kérjen újrahasznosított csomagolást!

További információért, kérjük, hívja a +(3630)1999-441 telefonszámot.

Koncz Antal : Zsoldos Ferenc bronz relief pár 93 x 63 cm

Termék kód: [1L099/107]

360.000 Ft
e-mail ajánlás
Régi, hatalmas méretű vastag svartnis mahagóni kereten található gyönyörű állapotban lévő bronz relief pár.

A plaketten Zsoldos Ferencz plasztikus portréja és felirat:
ZSOLDOS FERENCZ 1865 JAN. 29 - 1912 FEB. 3.

Jelzés jobbra lent:
KONCZ
34.5 kg
93 cm
63 cm

A dombormű mérte keret nélkül: 54.5 x 35 cm

Koncz Antal (Orosháza, 1884 —Szentes, 1957) szobrászművész 

Az elemi iskola elvégzése után kereskedőtanonc volt Szentesen, de figyelmét már gyerekkorától az agyag formálhatósága, a mintázás kötötte le. 1905-ben az édesapjáról készített kisméretű mellszobrot, majd több portrét a tehetősebb szentesi családok tagjairól.

Hegedűs László szentesi születésű festőművész felismerte munkáiban a kiütköző tehetséget, és a város vezetőinek figyelmébe ajánlotta az ifjú alkotót. 1906-ban a városi tanács ajánlólevelével beiratkozott a Képzőművészeti Főiskolára, ahol Radnai Béla növendéke volt. Szentes város rendszeres ösztöndíjjal támogatta a (rendkívüli) művésznövendéket. Tanulmányainak befejezése után 1911-ben visszatért Szentesre. A Vármegyeházán műtermet kapott. 1914-ben két művészbarátjának portréjával vett részt a Képzőművészeti Társulat Tavaszi Tárlatán. 1920-ban a (Rohamozó huszár) című alkotásával szerepelt a fővárosi tárlaton. Élete végéig Szentesen tevékenykedett, művészi pályájának kezdeti meredek ívelése visszaesett.

Szentes, mint alföldi kisváros, messze volt a fővárosi művészet lüktető vérkeringésétől. A helyi művészeti igényeknek kívánt eleget tenni a szobrász. A szentesi agyagiparosoknak népies ihletésű zsáner szobrocskákat mintázott. Kis terrakottái, jellegzetes szentesi feketekerámiái keresettek voltak a művészetkedvelő közönség körében. Szentes város lehetőségeihez mérten látta el megrendelésekkel, melyek közül jelentős a Tóth József szentesi születéső színészt ábrázoló másfélszeres életnagyságú mellszobor.

1928-ban a református egyház megbízásából megformálta Kálvin János reformátor életnagyságnál nagyobb mellszobrát. Készített sírszobrokat gipszbol olajfestékkel impregnálva, amelyekbol kettő is látható a szentesi múzeumban.

Idősebb korában az elvégzett munkáját sokszor már csak egy-egy tányér levessel honorálták.

Koncz Antal életművének alakulása nem egyedi példa Szentes képzőművészetében. A város nem ismerte fel a tehetséges alkotóban rejlő lehetőséget, a szobrász sem látta be, hogy tehetsége több, mint amit városa igényel művészetéből. Munkáiból számos darabot őriz a szentesi Koszta József Múzeum képzőművészeti gyűjteménye, de szentesi családoknál is fellelhetők alkotásai. 

Forrás: http://www.szenteskincsei.gportal.hu/gindex.php?pg=35309851&nid=6311520