Kategóriák

paypal

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Óvja környezetét, kérjen újrahasznosított csomagolást!

További információért, kérjük, hívja a +(3630)1999-441 telefonszámot.

Múlt századi Montaigu-i Boldogasszony-bazilika üvegbetétes belga réz ékszertartó szelence

Termék kód: [1O222/Z059]

24.000 Ft
e-mail ajánlás
Három pici lábon álló, réz keretes, csiszolt üveg betétes kis méretű szelence, gyűrűtartó, ékszertartó az 1800-as évek végéről. Tetején csiszolt üveglap alatt korabeli színezett kép, fotográfia, épületábrázolás látható. Belseje párnázott.

Feliratok:
MONTAIGU - L'EGLISE
0.07 kg
5 cm
5.5 cm
5.5 cm

Montaigu-i Boldogasszony-bazilika

Montaigu-i Boldogasszony-bazilika
A Montaigu-i Boldogasszony bazilika című cikk szemléltető képe
A Notre-Dame-bazilika Montaiguban
Bemutatás
helyi név Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel
Imádat katolikus
Kedves bazilika templom
Melléklet Mechelen-Brüsszeli érsekség
Az építkezés kezdete 17. század  _
Építészmérnök Vencel Cobergher
uralkodó stílus Barokk
Weboldal www.scherpenheuvel.beAdatok megtekintése és szerkesztése a Wikidatában
Földrajz
Ország Belgium zászlaja Belgium
Vidék Flamand Brabant
Város Montague-Zichem
Elérhetőségeit 50° 58′ 49″ észak, 4° 58′ 42″ kelet
szerkeszteni Tekintse meg a modell dokumentációját

Montaigu Miasszonyunk-bazilika ( hollandul  : basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel ) egy katolikus vallási épület, amely Montaigu településen található, Montaigu -Zichem településen , a flamand Brabantban .

Mária -kultusz alakult ki a középkorban egy tölgyfában álló Szűz Mária- szobor körül , majd egy szerény kápolnában;  A 17. század elején a jelenlegi barokk stílusú templom váltotta fel, 1627- ben szentelték fel , majd 1922- ben emelték kisbazilikává . A szentély nagyon népszerű Mária zarándokhely .

Történelem 

 Eredete: Mária istentisztelet és zarándoklat 

A Mária-kultusz a Mont Acute-on, egy kis meredek dombon ( hollandul Scherpen heuvel ) szerveződött Zichem és Diest bárósága között  : a domb tetején egy kis Szűz Mária szobrot rögzítettek egy tölgyfához , amelynek kereszt megjelenése  ; a látogatásoktól a körmenetekig kultusz alakult ki az évek során, amelyet különféle történetek gyarapítottak, különösen a pásztoré, akit a szobrot sajátítani akarva a földhöz szegezték, mígnem gazdája aggódni kezdett, és nekilátott a kutatásnak: csak a szobor visszahelyezése az eredeti helyére a fán, ahol a pásztor kiszabadult.

 Főiskolai templom építése 

1602- ben a szobrot eltávolították a tölgyről, és egy közeli kis fakápolnában helyezték el; a kápolna túl kicsinek bizonyul, és helyére egy kis kőépület épül, amelynek első kövét rakják 1603. július 13írta Frédéric de Bergh Albert és Izabella főhercegek nevébenA főhercegek első zarándokútjukat Montaiguba teszik 1603. november 20 ; ez a zarándoklat májusban vagy júniusban évessé válik, és egy novena kilenc napján tart.

Montaigu kultuszát 1604- ben Matthias Hovius mecheleni érsek hagyta jóvá , miután Philippe Numanra, Brüsszel város titkárára bízta a hivatalos vizsgálatot  ; Numan 1604-ben adta ki Brüsszelben, Rutger Velpius-szal kutatásának eredményét, a Montaigu Szűzanya közbenjárásának tulajdonított csodagyűjteményt, hollandul: Historie van de miraculen die onlancx in grooten detale ghebeurt zyn door de intercessie ende voorbidden van die Heylighe Maget Marie ope en plaatse genoemt Scherpenheuvel és spanyolul:Historia de los milagros que en Nuestra Señora de Monteagudo cerca de Sichen en el ducado de Brabante, nuestro Señor ha sido servido de orbrar . Justus Lipsius 1605-ben adott egy latin változatot Diva Virgo Apricollis nova ejus beneficia et admiranda in ordinem selecta címmel , amelyet Jan Moretus adott ki Antwerpenben  ; a mű vitát váltott ki a protestáns tudósokkal: George Thompson, a St Andrews-i Egyetem professzora 1606-ban Londonban Vindex veritatis címmel cáfolatot adott ki róla. Adversus Justum Lipsium libri duo ... Posterior Sichemiensis id est idoli Apriscollis et deae ligneae miracula convellit .

Albert és Izabella főhercegek bejelentik a 1607. április 28döntésüket egy nagy templom építéséről; az első követ ők teszik rá 1609. július 25 . Jacobus Boonen mecheleni érsek szentelte fel1627 júniusában, miközben a harangtorony még befejezetlen volt. Kollégiumi egyházként való vezetését Ypres Josse Bouckaert püspöke az oratóriumok rendjének papjairabízta  ; kolostort építenek a templom mögé, hosszú folyosóval összekötve a két épületet.

 A történelem viszontagságai 

Montaigu továbbra is nagyon népszerű zarándokhely maradt . Az oratoriánusok addig vigyáztak a szentélyre, amíg a Francia Köztársaság el nem csatolta az osztrák Hollandiát, és elnyomta az összes kolostort; a templom ekkor visszanyeri plébániatemplomi státuszt 5 . A francia csapatok 1797-es és azt követő megszállását követő zavargások során a városnak sok kárt kellett szenvednie; az egyházat kiszolgáló és zarándokokat fogadó oratóriumokat elűzték, a templomot kifosztották.

kultusz a Montaigu Szűz szobrának 1872- ben megtartott koronázási ceremóniáján ünnepélyesen újjáalakult .

 Felemelés a minor bazilika címére 

1922- ben a templom elnyerte a Kisbazilika címet  ; azóta is az egyik legfrekventáltabb mária zarándokhely Belgiumban. Az év legfontosabb napja a halottak napját követő vasárnap , november 2. A Notre-Dame de Montaigu szobrát körmenetben viszik a szentély körül és a temetőben , ahol a hívek gyertyát gyújtottak a sírokon.

2011. február 2-án XVI. Benedek pápa Arany Rózsát ajánlott fel a bazilikának; ugyanazon év május 15-én mutatta be Giacinto Berloco apostoli nuncius . 

 

Forrás: wikipédia