Kategóriák

paypal

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Óvja környezetét, kérjen újrahasznosított csomagolást!

További információért, kérjük, hívja a +(3630)1999-441 telefonszámot.

Antik bécsi Ernst Wahliss biszkvit porcelán váza 25.5 cm

Termék kód: [1I047/UZ-K]

95.000 Ft
e-mail ajánlás
Antik, szép állapotú, kézzel festett biszkvit porcelán váza. Kézi festéssel és aranyozással díszítve.

Alján kék koronás jelzés:
DEPOSE EW TURN WIEN MADE IN AUSTRIA
(Ezt a jelzés a gyár 1897-1906 között használta)


Formaszám kézzel, arannyal:
6131
2351
39

A váza száját profi restaurátor javította.
0.545 kg
25.5 cm
13 cm

Ernst Wahliss

Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Wahliss mellszobra a Pörtschach-tó sétányon
Guide Etablissement Wahliss 1890
Ernst Wahliss áruház (1906), Bécs, Kärntner Strasse , 17.

Ernst Wahliss (született March 1-, 1837-ben a Oschatz , Kingdom Szász ; † július 18-, 1900-as in Vienna ; teljes neve Carl Ernst David Wahliss ) volt, egy osztrák üzletember és porcelán gyártók.

Bár nem volt karintiai, mégis Wörthersee régió idegenforgalmának egyik fontos úttörője A kortársak a "modern Pörtschach megteremtőjének" nevezték A kereskedő állítólag művészi tehetséggel rendelkezett, és maga is porcelánt festett. A császár többször is megtiszteltetésben részesítette ezt a vállalkozót egy személyes látogatással. Amikor elhunyt, vagyonát 20 millió koronára becsülték .

Élet 

Ernst Wahliss született március 1-jén, 1837-ben Oschatz , Szászország . Kezdetben utazóként kereste kenyerét egy porcelángyárban. 1863 októberében feleségül vette a lelkész lányát, Anna Bahr-t (1839-1903), aki 11 gyermeket szült neki, ebből három fia és négy lánya élte túl édesapját. Az esküvő után saját vállalkozásba kezdett, és porcelánboltot nyitott a bécsi Kärntner Strasse Heinrichshofban Az eladások úgy felvirágoztak, hogy tudott viszonyulni, Korompay Gustav tervei alapján építette Johann Görlich porcelánház 1879-ben a karintiai út 17. sz.

Wahliss áruház egy öt emeletes épület, a homlokzat , melyet csempézett , kék és fehér porcelán csempe Carl Knoll re Karlsbad. A második emelet figurális oromzati koronázását Franz Koch szobrászművész készítette. Helyén korábban a "Zum wilden Mann" fogadó állt, ahol a "durva" kocsisok gyakran jártak. I. Ferenc József császár megjelent a megnyitón az épület . Az uralkodó is jött, hogy megtekinthesse a luxus tárlatokat ment Chicago világkiállításon a 1893 A nyolcvanas évektől (1883) Wahliss nagykereskedelmi üzlettel is rendelkezett Londonban.

Karintia ő „biztosította a tartós memória” megvásárlásával egy nagy alap komplex in Pörtschach ben 1883 a földnyelv a főút és az épület egy tucat nyári villák van egy tágas parkban . A Wahliss fürdőintézet volt a tér „első háza”. A heti rendezvények között két katonai koncert is szerepelt. Az 1899-es karintiai manőverek alkalmával a császár látogatást tett Wörthi-tó napsütötte északi partján fekvő gyógyfürdőben . Wahliss abban a megtiszteltetésben részesült, hogy őfelségét a turizmusban szolgálhattaállólétesítmények bemutatására. Élénk beszélgetésben végigvezette az uralkodót a területen. Még a hivatalos programot is módosítani kellett, mert Ferenc József meg akarta látogatni a IX. villát . A társaság elképedve látta, hogyan rabolta el Wahliss nagyon magas vendégét. A Kaiser születésnapjára augusztus 18-án minden évben jelentős tengeri fesztiválokat rendeztek Wahlissban, amely több napig tartott, és fesztiválbállal ért véget.

1891-ben az Ernst Wahliss, aki az ő ötvenes évek közepén, szintén szerepel a gyógyüdülő Velden az érdeke: ő szerezte a romokat, a történelmi Velden vár az 45.000 forintot , és volt az épület újjáépített szerint a régi nézetek, de csak két emelet. A várat kialakítva , hogy egy luxus szálloda , és volt 150 szoba ágak Parkvilla és Beachvilla. A cég megnyitását követő első évben a veldeni turizmus 24%-kal nőtt.

Az 1990-es évek közepén Wahliss milliomos 10 000 gulden kamatmentes kölcsönnel segítette a waierni protestáns lelkészt, hogy házat vásárolhasson egy klagenfurti protestáns iskolaotthon számára.

A pörtschachi és a veldeni turisztikai központok létrehozója szembetűnő személyiség volt. Kereskedelmi Tanácsnak mindig a háta mögött volt a keze, és gyakran viselt bársonyos hordót. Pátriarchális szakálla miatt néha összekeverték Johannes Brahms zeneszerzővel , aki gyakran tartózkodott Pörtschachban, és napokat töltött ott, amikor könnyű volt számára a zeneszerzés.

Ernst Wahliss asztmában szenvedett 1900 júliusában tüdőgyulladásban megbetegedett , ami egy héten belül halálhoz vezetett. A sikeres üzletember, iparos és a turizmus úttörője 64 éves korában hunyt el, amikor 1900. július 18-án Bécsben lehunyta a szemét.

Forrás: wikipédia