Kategóriák

paypal

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Óvja környezetét, kérjen újrahasznosított csomagolást!

További információért, kérjük, hívja a +(3630)1999-441 telefonszámot.

Kisfaludy Stróbl Zsigmond Herendi porcelán Hadik huszár 40 cm

Termék kód: [1P534/Z029]

155.000 Ft
e-mail ajánlás
Hibátlan állapotú, hatalmas méretű, kézzel festett, talapzaton álló Herendi Hadik huszár porcelán szobor. Kardja restaurált, lásd fotó.

Alján datált kék Herendi jelzés:
HEREND HUNGARY HANDPAINTED

Mélynyomással, koronás jelzés mellett:
HEREND

Formaszám:
5505

Talapzaton formatervező neve:
K. STRÓBL ZS. (Kisfaludy Stróbl Zsigmond)
1.5 kg
40 cm
10 cm
18 cm

Hadik-huszárezred 

 
Hadik András magyar huszártábornok (1789)Spleny, Kaiser, Baranyay, Bethlen, Esterházy és Hadik huszár 1762

Hadik-huszárezred Mária Terézia egyik huszárezrede volt, melynek ezredtulajdonosa Hadik András magyar huszártábornok volt. A huszárezred 1750-től 1760-ig létezett.

 Története 

1757. október 16-án a Hadik-huszárezred és a Baranyay-huszárezred bevonult Poroszország fővárosába, Berlinbe, melyet egy napon keresztül a megszállásuk alatt tartottak. Hadik Andrást tettért a Katonai Mária Terézia-rend nagykeresztjét kapta. A várost mindössze hat nap alatt érte el a magyar huszársereg, ami azt jelenti, hogy a körülbelül 450 kilométeres távot napi 70-80 km megtételével gyűrték le. A lovasság a gyalogságot egyesével, saját lovain szállította az ellenséges területen. A területre való eljutást rejtett, éjszakai menetekkel oldották meg, ami biztosította számukra a szinte észrevétlen haladást. A városhoz érve a város átadását és hadisarc megfizetését követelték, melyet a város vezetése nem volt hajlandó kifizetni. Miután a huszárezred vezetője a tüzérséggel a város főkapuját szétzúzta, a város vezetése kötélnek állt és kénytelen volt megfizetni a 215 000 talléros hadisarcot. A városban a huszárezred 425 porosz hadifoglyot ejtett el. A várost mindössze egyetlen napig tartották megszállás alatt, majd erőltetett menetben visszatértek a sziléziai frontvonalra. A visszatérés során szintén megsarcolták Frankfurt an der Oder városát. Veszteségük az út során többször is rájuk támadó porosz seregektől, mindössze 88 ember és 57 ló volt.

 Ruházatuk 

A Hadik-huszárok kék zubbonyt viseltek, valamint piros színű nadrágot és piros tarsolyt, melybe Hadik András címere volt hímezve. 

 

Forrás: wikipédia