Kategóriák

paypal

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Óvja környezetét, kérjen újrahasznosított csomagolást!

További információért, kérjük, hívja a +(3630)1999-441 telefonszámot.

Val Saint Lambert belga kristály váza

Termék kód: [1M344/X225]

45.000 Ft
e-mail ajánlás
Szép állapotú színezett, rétegelt üveg asztali dísztárgy. Oldala nyolc lapra csiszolt, teteje fodros, oldala csiszolatokkal díszített.
0.535 kg
11 cm
15 cm

Val Saint Lambert

Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Val Saint Lambert kristályváza

A Val Saint Lambert egy belga kristályüveggyártó , amelyet 1826 -ban alapítottak, és székhelye Seraing . II. Albert király királyi parancsával rendelkezik

 Előtörténet – Vonêche üveggyár 

1795-ben , az első koalíció háborúja során, amely a Holland Köztársaság bukását idézte elő , Franciaország annektálta az akkor Dél-Hollandiát, amelyet ma Belgiumnak hívtak . napóleoni háborúk idején 1802-ben Bonaparte Napóleon felkérte Henri D'Artigues francia iparost , hogy hagyja el a neves francia kristálygyártó Saint-Louis- t, és vásárolja meg a romos vonêche -i üveggyárat . Saint-Louis-hoz hasonlóan Vonêche is ólomkristályt gyártottüvegből, és tíz éven belül a francia birodalom legfontosabb kristálytermelőjévé vált. Az üzem sikerének két kulcsfontosságú munkása François Kemlin vegyész és Auguste Lelièvre mérnök volt. 1815-ben, miután Napóleon vereséget szenvedett a waterlooi csatában , Dél-Hollandia újra egyesült az új Holland Királyságban . Az újonnan kivetett importvámok következtében a vonêche-i gyár azonnal elvesztette francia piacának nagy részét. 1816-ban D'Artigues tárgyalt XVIII. Lajos francia királlyal, hogy megvásárolja a Verrerie de St Anne üveggyárat Baccarat városában , és átnevezte Verrerie de Vonêche à Baccarat névre – ezt a nevet 1843-ig tartotta. A belga forradalomAz 1830-as év azt jelentette, hogy a Vonêche üveggyár is elvesztette dél-holland piacának nagy részét, és ezért hamarosan bezárt. 

Előzmények 

1825-ben Kemlin és Lelièvre megvásárolta az egykori Val-Saint-Lambert apátságot Seraingban , Liège mellett , a Meuse folyó mellett Ott alapítottak egy új üveggyárat (a mai napig működő, eredetileg nehéz ólomkristályra koncentrálva), amely kezdetben az egykori Vonêche üveggyár néhány kulcsfontosságú munkását alkalmazta. [1]A két alapító eleinte két házat épített magának, és a megszerzett egykori vonêche munkásoknak háztömböket épített. A hasonló, erősen vallásos munkaadókhoz hasonlóan ez a teljes életstílus-fejlesztési politika végül oda vezetett, hogy a cég több mint 200 házat épített a telken dolgozók elszállásolására, amely önkiszolgáló faluvá vált, ahol vegyesbolt, iskola és posta is volt; a helyi római katolikus templomot is kibővítették további hívők befogadására.

Terveinek és gyártási folyamatainak minősége miatt a cég jól ismert márkát fejlesztett ki és terjeszkedett. Hazája, Belgium és Hollandia mellett a legnagyobb exportpiac az akkori cári uralma alatt álló Oroszország volt . 1876-ban a cég disztribúciós bázist nyitott New Yorkban , 1889-ben pedig a cég vezérigazgatója meglátogatta az üzletet, és bejárta a helyi versenytárs keleti parti gyárait. Ennek eredményeként a vezérigazgató Belgiumba való visszatérésekor jelentésében megjegyezte az amerikai üveg akkori kiváló minőségét és kristályvágóinak szakértelmét, amelyre a cég saját "fényes" sorozatának és kiváló minőségű vágásának kifejlesztésével reagált. [2]Az ebből eredő "fényes időszak" különösen Észak-Amerikában bővítette a cég hírnevét és piacát, így ma már jól ismert és gyűjtött ott szecessziós és art deco darabjairól. 1894-ben az antwerpeni világkiállításon a cég egy több mint 2 méter magas, 82 részből álló, 200 kilogramm tömegű vázát gyártott, amely ma is sértetlen, és jelenleg a liège-i Curtius Múzeumban látható. Ahogy a vállalat egyre sikeresebbé vált – az 1900–1914 közötti időszakban a csúcson, több mint 5000 dolgozót foglalkoztatott napi 120.000 üveg elkészítésével –, a cég más gyáraknak adott ki munkát, [3]később vagy megvásárolta őket, vagy új gyárakat nyit, köztük: Jemeppe (1883-1952); kettő Namur közelében (1879-1935); és Jambes (1880-1931, olajüveg lámpák gyártása). 

A vállalat az I. világháború alatt leállította a termelést , majd a háború után az orosz forradalom után az oroszországi piac teljesen összeomlott, ami pénzügyi nehézségekhez és összezsugorodáshoz vezetett. Az Észak-Amerikába irányuló export megmentette a vállalatot, de ismét nehézségekbe ütközött a piac összeomlása az 1929-es Wall Street összeomlása után . A vállalat ezért bezárta a Jambes és két Namur gyárat, és stabil volt a második világháború idejére , amely során Belgium nagy részéhez hasonlóan a gyárat a náci Luftwaffe , valamint a szövetséges légierő ( RAF és USAAF ) bombázta.A termelés kezdetben a kevésbé bombakárosult jemeppei gyárban indult újra, mígnem sikerült helyreállítani a gyártósorokat Seraingban, ami a Jemeppe gyár bezárásához vezetett az 1950-es években. Míg Seraing számos épületét felújították, a terület nagy része a 2. világháború utáni állapotban maradt egészen a 2000-es évek elejéig, amikor ezeket az elhagyott 19. századi épületeket kitakarították, hogy létrehozzák a modern acélvázas gyárat, a látogatóközpontot és a kis gyári boltot. amelyek ma is léteznek, az eredetileg helyreállított 19. századi gyárirodákkal együtt. 

 

Forrás: wikipédia