Kategóriák

paypal

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Óvja környezetét, kérjen újrahasznosított csomagolást!

További információért, kérjük, hívja a +(3630)1999-441 telefonszámot.

Gunnar Nyland - Glimakra zöld skandináv fújt üveg váza ~1960

Termék kód: [1R919/Z016]

38.000 Ft
e-mail ajánlás
Hibátlan állapotú skandináv üveg váza. Kis méretű zöld fújt üveg ibolyaváza. Minimalista skandináv design.
0.1 kg
9 cm
6.5 cm

Gunnar Nylund

Svédország

  • előző
    következő
     
     
     

Gunnar Nylund (1904-1997) dán-finn keramikusművész, tervező és szobrász a 20. század egyik legnevesebb keramikusa. Leginkább a svéd Rörstrand márkával, Európa egyik legrégebbi kerámiagyártójával végzett munkáiról ismert.

Nylund dán anyától és finn-svéd apától Párizsban született, nagykorúsága előtt többször költözött. A finn polgárháború elől Dániába menekült, ahol 1923-ban fejezte be iskoláit. Ezt követően Helsinkiben kerámia szakon tanult és tanult, majd ismét visszatért Koppenhágába, hogy a Dán Királyi Képzőművészeti Akadémián építészetet tanuljon.

Amíg Nylund beiratkozott az akadémiára, apjával, aki szobrász volt, folytatta a kerámia gyakorlását. Emellett pluszmunkát vállalt a Bing & Gröndahl (B&G) porcelángyárban is, amely a Royal Copenhagen  gyár mellett található (később egyesültek). Nylund hozzájárulása az 1925-ös párizsi Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes kiállítás kiállításához vezette a B&G-t arra, hogy állandó pozíciót ajánlott fel neki; Nyland abbahagyta építész tanulmányait az állás miatt. A Jean Gauguin irányítása alatt álló B&G-nél eltöltött hároméves kiállás után Nyland 1928-ban távozott, hogy Nathalie Krebsszel megalapítsa a Nylund-Krebs stúdiót. A duó úttörő Saxbo termékcsaládja (1929) a skandináv kerámiatervezés ikonjává vált.

A stúdiót 1930-ban átkeresztelték Saxbo néven, hogy kihasználják a gyűjtemény sikeres gyűjteményének sikerét. Nyland két év után távozott, hogy a svéd Rörstrand cég művészeti igazgatója legyen, ezt a pozíciót valamikor 1955 és 1959 között töltötte be. A Rörstrandnál eltöltött ideje alatt Nyland sima matt mázairól, gyönyörű tompa színeiről és modernista formáiról vált ismertté; több száz tervet készített dísztárgyak, vázák, kancsók és étkészletek számára.

Nylund 1954 és 67 között a svédországi Strömbergshyttans üveggyár művészeti igazgatója is volt, emellett szabadúszóként dolgozott a dániai Nymölle kerámiagyárban és a svédországi Glimåkra-i Glimma üveggyárban.

Az ipari termeléshez szükséges étkészletek és kiegészítők tervezése mellett Nylund kiváló szobrász is volt, és pályafutása során számos közmunkára bízták meg. Sok szobor svéd múzeumokban található, köztük a stockholmi Nemzeti Múzeumban, a göteborgi Röhsska Múzeumban, a Malmöi Művészeti Múzeumban, a Höganäsi Múzeumban (amely megvásárolta Nylund teljes kőedényportfólióját), a lidköpingi Rörstrand Múzeumban. A Dán Művészeti és Formatervezési Múzeum, a helsinki Ateneum Művészeti Múzeum, a rigai Lett Nemzeti Művészeti Múzeum és a párizsi Sèvres-i Nemzeti Kerámia Múzeum gyűjteménye szintén nylandi dizájnt birtokol.

Forrás: https://www.pamono.eu/designers/gunnar-nylund